Nyfiken på Sri Lanka

Sri Lanka är en destination som har stått på min Att Resa-lista ganska länge. Egentligen är jag inte den som skriver bucket lists men vissa resmål etsar sig fast i hjärnbarken av olika skäl. Nyligen har jag haft förmånen både att få besöka den lankesiska ambassaden i Stockholm, vid ett B2B-nätverksevent, och att träffa Sri Lanka-kännaren Leif Ohlsson, som är grundare av intresseorganisationerna Sweden Sri Lanka Business Council och Best of Sri Lanka in Sweden.

Sri Lanka är en ö belägen utanför Indiens södra udde, och kallas av vissa för The juvel of the Indian Ocean. Den är ganska kompakt, med en yta på 65 000 kvadratkilometer, och befolkningen uppgår till cirka 20 miljoner. Klimatet är behagligt året runt. Temperaturerna ligger gemogående på omkring 30 grader i luften och 20 i vattnet. Det finns två regnperioder som byter av varandra, vilket gör att det alltid är ”bra väder” på ena sidan av ön: ungefär april till september längs östkusten respektive november till mars för den västra sidan.

“Esteemed travel writers” inleder ambassadör Sudantha Ganegama Arachchi sitt anförande under nätverkeventet på den lankesiska ambassaden i Stockholm.

Ett resmål på frammarsch

Sri Lanka har länge varit ett omtyckt resmål för svenskarna och är nu åter på frammarsch. 2004 drabbades landet hårt av tsunamin och mellan 1983 och 2009 rasade ett våldsamt inbördeskrig, men numera anses ön vara både välkomnande, säker och autentisk som destination.

Leif berättar att det var under inbördeskriget som han själv kom i kontakt med Sri Lanka för första gången, under sin tjänstgöring i försvarsmakten. Idag lever han och andas ”all things Sri Lanka” enligt egen utsago, med fokus på att sammanföra svenska och lankesiska affärsverksamheter på olika sätt.

Till Sri Lanka flyttar många för att leva sin dröm.

I Sri Lanka tillverkas och produceras bland annat porslin, konfektion och textilprodukter samt te och choklad (se bild högst upp). Men även andra livsmedelsprodukter, som till exempel ris, kokos, grönsaker, frukt och kryddor. Exempel på företag som redan har sin produktion baserad här är H&M och Victorias Secret för underkläder, Blåkläder, Nelly.com, North Sails, Renée Voltaire, Svenska Kakaobolaget, teknikföretagen Cambio och Trelleborg samt tidigare Rörstrand.

En presentation av Sri Lanka som resmål av Yasoji Neranjana Gunawardana, Second Secretary/Commercial, vid eventet på ambassaden.

Kompakt, autentiskt och mångsidigt

”Sri Lanka har en bra affärsmässig position i regionen, bland annat i och med sitt frihandelsavtal”, säger Leif. Landet har hög läskunnighet och utbildningsnivå, samt är känt för sin goda kvalitet som produktionsland, med bra arbetsförhållanden och -villkor för medarbetarna.

Förutom att vara kompakt och autentiskt är mångsidighet en annan egenskap som kännetecknar Sri Lanka. Att ön är naturskön råder det inget tvivel om, med tropiska regnskogsområden, vattenfall och stor biologisk mångfald. Här finns också ett brett utbud av möjligheter till aktiv semester, som till exempel vandring, yoga, golf och flera olika typer av vattensport, inte minst ett stort antal fina surfställen utmed den östra kusten.

Mannen till höger är Leif Ohlsson från Best of Sri Lanka in Sweden och Sweden Sri Lanka Business Council, de vackra damerna arbetar för ambassaden.

Spa och wellness, bland annat i form av ayurveda, är en annan orsak att besöka Sri Lanka. Likaså ekoturism i olika former, med miljöprojekt och hotell som odlar egna grödor i köksträdgården, eller besök på någon av landets många teplantager. Kort sagt erbjuder Sri Lanka flera tillfällen för resenärer att bege sig utanför de upptrampade stigarna för att utforska oexploaterade och genuina miljöer.

Enkelt att resa runt

Många turister som kommer till Sri Lanka nöjer sig med att besöka Colombo och de centrala/sydvästliga delarna av landet. Men Leif förklarar att det finns mycket mer än så. Själv har han bott en period på östkusten, ungefär vid Batticaloa, där det bland annat finns ett historiskt fort och en marknad samt där man på ett naturligt sätt kommer till att träffa den vänliga lokalbefolkningen. Ett annat tips utmed den östra kusten är surftävlingen i Arugam Bay, lite längre söderut, som anordnas årligen.

Lyxiga Emirates är ett av de flygbolag som flyger till Sri Lanka.

”Men jag reser även mer än gärna till Colombo. Här finns det en härlig blandning av gammalt och nytt, med bland annat mycket fokus på design, hållbarhet och företagsamhet samt flera moderna coworking spaces”, fortsätter Leif. Fördelen med att Sri Lanka är så pass litet är att det går relativt snabbt att ta sig runt till olika delar av ön, med normalt sett omkring två till sex timmars transfer från en destination till en annan. Dessutom finns det ett nät av inrikesflyg.

Gastronomi och traditioner

Som vanligt är jag nyfiken på det lokala köket. Thavishya Mullegamgoda, tidigare First Secretary/Commercial vid Sri Lankas svenska ambassad, förklarar att två typiska nationella rätter är kryddigt milkrice och hoppers, ett slags fermenterad pannkaka som görs på rismjöl, kokosmjölk och kokosolja samt kan fyllas med till exempel olika kryddblandningar eller ägg. Thavishya berättar även att Sri Lanka är självförsörjande när det kommer till både grönsaker, mjölkprodukter samt fisk och skaldjur.

Paradise Road är ett lankesiskt företag som tillverkar sitt porslin i samma fabrik som Rörstrand anlitade tidigare.

”På Sri Lanka finns det så mycket att se! Här kan du få uppleva sedvänjor och traditioner som har existerat sedan urminnes tider”, fortsätter Thavishya. Ett exempel är det singalesiska och tamilska nyåret, som är ett traditionellt nyårsfirande för den singalesiska delen av befolkningen (ungefär 80 procent) och firas den 13 till 14 april, med olika aktiviteter för så kallade ”gynnsamma” respektive ”icke gynnsamma” tidsperioder. Några veckor senare, vid fullmånen i maj månad, hålls Wesak, en buddhistisk festival som uppmärksammas för att minnas Buddhas födelse, upplysning och död. Firandet går bland annat ut på att sprida lycka och glädje, till exempel i form av mat som delas ut både till besökare i templen men också till mindre lyckligt lottade, som fattiga, äldre och handikappade.

”Till Sri Lanka flyttar många för att ’leva drömmen’, det kan vara yogaintresserade, surfare eller småföretagare, som startar upp sin verksamhet här”, säger Leif avslutningsvis. Och jag börjar verkligen förstå varför.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner. Visa alla inlägg av Johanna Elisabet

2 reaktioner till “Nyfiken på Sri Lanka”

  1. Vi älskade Sri Lanka. Ett fantastiskt resmål med massor att se på liten yta. Tempel, safari, stränder, natur och matupplevelser.

    1. Vad härligt att höra! Jag hoppas kunna ta mig dit inom en överskådlig framtid. Intressant att du nämner maten, där har jag hört lite både och.

      Hälsningar från Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *