Förrädiskt fruktig likör

Dragon Blood är en fruktig likör som har tagits fram av det småskaliga svenska dryckesföretaget W&B Sweden AB. Tanken var att skapa en likör som stod ut både gällande smak och utseende, och gärna skulle passa den kinesiska marknaden. W&B Sweden AB grundades och drivs av de två entreprenörerna och barndomsvännerna Carl Bieneck och Anders Wretling. Deras första spritdryck var lakritslikören Arouz (en lek med engelskans arouse, väcka), som de fick idén till genom en av sina andra produkter, en koffeintablett med lakritssmak, som de en dag, av en händelse, löste upp i ett glas vodka.

Carl har en datautbildning från KTH i grunden och Anders är ekonom, men genom W&B Sweden titulerar de sig även hobbykemister när de experimenterar med nya produkter. ”Vi labbar hela tiden”, säger Carl Han berättar att Dragon Blood blev stående ett helt år i en hylla efter att de hade tagit fram receptet, tillsammans med andra halvfärdiga alster. Därefter tog de med drycken till öl- och whiskymässor först i Göteborg och sedan Stockholm, där den blev väl mottagen.

Det kan vara gott att spetsa sin varma choklad med vispgrädde med en skvätt Dragonblood.

”Det var 2014. Då hade vi bara själva smaken klar, inget färdigt varumärke”, fortsätter Carl. Men senare samma år tillverkades den första ”minibatchen”. Receptet är vodkabaserat och lämpligt för veganer. Det består därutöver uteslutande av naturliga ingredienser. Ursprungligen även chiliflingor, som sjönk till botten. Men det ändrades senare på grund av undran från konsumenterna. På samma sätt innehåller Arouz äkta salmiak, som kan fälla ut när flaskan blir stående.

Smakresa i tre steg

Dragon Blood är ganska vacker, med sin konjaksliknande färg som drar lite mot rosarött eller jordgubbe. Doften är härligt fruktig, med tydliga jordgubbstoner, som utvecklas och blir lite spritigare efterhand. Smaken är uppbyggd i en unik trestegsraket: först känns frukten, med toner av jordgubbe, rabarber och granatäpple, därefter en pust av kanel och avslutningsvis kommer chilin och värmer upp.

Fruktig likör shot med hand
Själv dricker jag gärna Dragon Blood rumstempererad, som avec.

Chilismaken är dock inte bedövande eller för mycket. Den ligger kvar men får ett ganska runt avslut i gommen. Dricker man flera klunkar (i motsats till att shotta) så får man tydligast trestegseffekt vid den första. ”Trestegseffekten var inte enkel att få fram. Chili tenderar att dyka upp direkt och det blev en del trial and error innan vi lyckades fördröja den”, säger Carl.

Flera användningsområden

Grundidén med Dragon Blood är just att dricka den som ett iskallt shot. Men ganska snart märkte Carl och Anders att majoriteten av deras kunder använde likören till att blanda drinkar, inte minst på grund av dess alkoholhalt, som ligger på 50 procent. Därför utvecklades efterhand även en något lättare version, Silver Strenght, med 28 procent istället. Fördelen med Silver Strenght är också att den blir enklare för restauranger och barer att köpa in, i och med att deras alkoholskatt ökar linjärt med dryckernas alkoholhalt.

Idag finns det dessutom en begränsad upplaga av Fierce Strenght – på 53 procent. ”Fierce Strenght är för våra fans. Det är något vi tar med på mässor, men inte strävar efter att sälja slut på”, fortsätter Carl. Själv dricker han gärna Dragon Blood ”som ett järn”. Men tycker även att det är kul att experimentera med drinkar. Faktum är att varumärkets kunder och följarskara regelbundet skickar in sina egna drinktips, som då gärna delas via företagets sociala media och hemsida. ”En sådan här dag kan det till exempel vara gott att spetsa sin varma choklad med vispgrädde med en skvätt Dragon Blood”, säger Carl, och syftar på det osedvanligt kyliga och stormiga majvädret som råder utanför fönstret.

Fruktig likör shot
Drycken är vodkabaserad och lämplig för veganer.

Personligen dricker jag oftast spritdrycker rena och rumstempererade, i avec-stil. Dragon Blood fungerar också bra med lite tillsatt vatten eller en isbit, vilket gör att den mildras något och kanske utvecklar lite mer smak. Ett tips är att inte låta sig luras av den fruktiga doften och smaken. Utan komma ihåg att alkoholnivån trots allt är 50 procent.

Företagandet en livsstil

Visuellt går Dragon Bloods flaskdesign väl ihop med dryckens namn. Konceptet kring drakar togs från början fram i relation till Kina, som alltså var en viktig tilltänkt marknad. Men det ger även en naturlig koppling till Norden, vikingarna, hällristningar, “hår på bröstet” och regionala legender. Carl förklarar att den kanske trognaste publiken finns inom rockscenen, som också gärna anammar den typen av kultur. Genom sin användbarhet för cocktails når Dragon Blood dock totalt sett ut till en betydligt bredare målgrupp än så.

”Att vara entreprenör är en livsstil. Man blir ett med det och tänker hela tiden på nya idéer. Som liten företagare får man se till att lära sig alla steg i processen och göra mycket själv. Även om man har hjälp på vägen”, säger Carl. Hans och Anders affärsidé går ut på att inte själva äga produktionsanläggningarna, utan tillverka tillsammans med partners. Nu senast görs det i Malmköping, men tidigare också i Estland och Lettland.

”Det kan mycket väl komma fler produkter i familjen framöver, både ordinarie och limited editions. Som sagt, vi har många påbörjade experiment stående hemma i hyllorna”, säger Carl avslutningsvis.

Dragon Blood finns att köpa på Systembolaget, Nr: 30086

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner. Visa alla inlägg av Johanna Elisabet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *