Akureyri – sevärdheter och utflykter

Andra halvan av vår resa till Island har vi Akureyri som utgångspunkt. Akureyri är Islands största stad utanför huvudstadsområdet och den viktigaste staden i norra delen av landet. Vi kör dit från Reykjavik längs Riksväg 1, eller Ringvägen, som är Islands huvudväg och sträcker sig runt hela ön.

Akureyri var ursprungligen en fiskeby och har från vattnet växt sig uppåt längs den branta kusten. Staden är liten och kompakt. Hit kommer de flesta för att utforska regionen och/eller utöva vintersport, snarare än för en urban semester eller liknande.

Nästa gång kollar vi upp flygplatsens öppettider innan vi lämnar hotellet.

Vi har bokat rum på Hotel Kea, som ligger i hjärtat av Akureyri, vid gågatan Hafnarstraeti. Tillsammans med närbelägna Skipagata och området därikring utgör den stadens huvudsakliga kommersiella centrum. Här finns ett mindre urval av kaféer, butiker och restauranger, till exempel trendiga Strikid samt Hamburgarfabriken. Den senare specialiserar sig föga förvånande på hamburgare av premiumkvalitet. Bland annat har Icelandair, landets största flygbolag, haft en trio av miniburgare på sin meny, som var mycket uppskattade.

Ursprungligen var tanken att vi skulle bo på Icelandair Hotel, där jag bodde vid mitt första besök på Island. Det ligger uppe på höjden med vacker utsikt över Eyla-fjorden och stadskärnan. Men på grund av Hotel Keas ännu mer centrala läge bytte vi senare.

Utflykter och sevärdheter

Under vår vistelse i Akureyri hinner vi med dels en vacker road trip längs fjorden och upp till staden Siglufjördur, som bland annat är känd för sitt prisbelönta sillfiskemuseum. Dels tillbringar vi en intensiv och härlig dag omkring sjön Myvatn, där det finns flera natursköna destinationer att ta del av. Ett annat exempel på aktivitet är skidåkning vid Hlidarfjall, som är Islands största skidområde, eller något av de mindre skidområdena i närheten.

Vid strandpromenaden.

Ett stenkast från vårt hotell i Akureyri ligger en av stadens viktigaste sevärdheter, nämligen den stilrena Akureyri-kyrkan, som byggdes klart 1940. Den ser särskilt spektakulär ut när det är mörkt ute (sällan under sommarhalvåret, ofta under vintern), i och med hur den är belyst. Dessutom ligger kyrkan på sluttningen och liksom blickar ut över staden och vattnet. Tillsammans med den långa trappan som leder upp till entrén bidrar detta till ett ganska majestätiskt intryck.

Glassbaren Brynja är en av Islands äldsta butiker.

Glass, blomsterprakt och vänliga vägljus

Väster om Akureyris stadskärna befinner sig de historiska kvarteren. Här kantas gatorna av trähus i klara färger, bland annat stadens äldsta hus från 1795. Men också flera museer. Ett annat besöksmål i området är glassbaren Brynja, som är en av Islands äldsta butiker och som rekommenderas varmt av hotellpersonalen.

Från den alpina avdelningen i Akureyris botaniska trädgård.

Min favorit bland saker att göra i själva Akureyri är nog ett besök till den botaniska trädgården, som är världens nordligaste i sitt slag. Den öppnade som park 1912 och som botanisk trädgård 1957. Floran inkluderar omkring 7000 arter, varav 400 isländska. Parken är rofylld och lummig när jag kommer dit en sen eftermiddag. Kvällssolen kastar ett beslöjat ljus över växterna. Besökarna promenerar eller kopplar av på någon av bänkarna. Här vistas både turister och lokalbefolkning för att njuta av lugnet.

Jag lämnar den botaniska trädgården och passerar Brynja men hoppar över glassen. Därifrån vänder jag tillbaka in mot stadskärnan längs strandpromenaden, där jag har sprungit på morgnarna under vår vistelse. När jag når hamnen korsar jag vägen vid ett trafikljus. Dessa utmärker sig i Akureyri genom att det röda ljuset är hjärtformat, för att sprida lite goda vibrationer åt den som stannar och väntar.

Man skulle kunna gå omkring och fotografera en hel dag.

Vana resenärer – bristande lokalkännedom

Det är vår sista kväll i Akureyri och på Island för denna gång, vilket är minst sagt vemodigt. Men vi har redan påbörjat en Att Göra-lista för nästa besök. Följande morgon springer jag min vanliga sträcka utmed vattnet innan jag gör mig i ordning och slår mig ned vid hotellets trevliga och välsorterade frukostbuffé. Här lyckas jag åter få en plats vid fönstret, med utsikt mot den lilla gatan utanför.

Ett trolskt kvällsljus faller över sluttningen.

Vår plan för dagen är att återlämna Europcars bil vid Akureyris flygplats, och flyga den relativt korta sträckan till Reykjavik med det nationella flygbolaget Air Iceland. Därefter har vi lite bonustid i Reykjavik innan flyget går tillbaka till Arlanda från den internationella flygplatsen Keflavik senare på eftermiddagen.

Som de vana resenärer vi är vill vi såklart vara på flygplatsen i god tid och dyker upp en och en halv timme innan avfärd. Bara för att mötas av låsta dörrar. Det är inte öppet än. Efterhand blir vi insläppta och kan checka in bagaget. Jag passar på att stretcha lite i en tom hall efter löpningen. Nästa gång kollar vi upp flygplatsens öppettider innan vi lämnar hotellet.

Vulkanspaning från planet

Flygplanet tar mark strax innan vår planerade tid för avgång. Vi går ombord. Jag brukar alltid välja gångplats men just vid en kortare sträcka över Island lönar det sig att sitta vid fönstret, för lite extra sightseeing på vägen.

Mellan Akureyri och Reykjavik sätter man sig i idealfallet vid vänster fönster på väg söderut, för att få en skymt av Hekla. Det är Islands mest kända vulkan och beräknas ha sina utbrott ungefär vart 15 år. Denna gång sitter jag dock till höger och det går bra det med. Jag finner mig själv som klistrad mer eller mindre mot fönsterrutan under hela färden.

Utsikt från mitt fönster på väg mot Reykjavik.

Vi landar på Reykjaviks nationella flygplats och tar en taxi in till stadens centrum för att njuta av de få återstående timmarna på isländsk mark. Bagaget har vi som tur är gjort upp med vårt hotell i Reykjavik om att få lämna i deras bagagerum för den tiden.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner. Visa alla inlägg av Johanna Elisabet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *